DE COOPERATIEVE-GEBALANCEERDE VROUW

Gebalanceerd

Je kracht is dat je zowel empatisch bent, maar ook cognitief (Baron-Cohen, 2005). Dat betekent dat je veel begrip hebt voor mensen maar je niet snel laat meevoeren door hun gevoelens of die van jezelf. Dat je weinig zicht hebt op je zelfbeeld kan je niet worden verweten – onze samenleving laat je graag geloven dat introspectie je op dat gebied verder kan helpen. En dat terwijl je bewustzijn geen toegang heeft tot je onderbewustzijn (Baumeister & Bargh, 2014). Je wikt en weegt en neemt naar je eigen gevoel veel te laat of het verkeerde besluit. Daarom twijfel je onbewust wel eens of je goed op koers ligt, want je lijkt vaak niet te kunnen kiezen. Niet dat je daar veel van aan de buitenwereld laat zien. Je vriendinnen bewonderen je om je koelbloedige houding als iedereen als een kip zonder kop door elkaar rent. En ze hebben gelijk – je kunt buitengewoon krachtig besluiten nemen en staat je mannetje als het eropaan komt.

Opleiding en werk

Je vindt het belangrijk om in contact te zijn en te blijven met mensen – een stille kantoorbaan in een hoekje is niets voor jou. Wel ben je prima geschikt om als persoonlijke assistente te werken, maar zowel je opleiding als je ambitie liggen meestal hoger. Je kracht is namelijk dat je uitstekend in een managementfunctie past. Je inspireert graag mensen en helpt ze met informatie waarmee ze met hun werk verder kunnen komen. Je schept er genoegen in anderen vooruit te zien komen en hun ambities te realiseren. Bovendien ben je niet bang en ga je problemen niet uit de weg.

Relaties

Je bent kritisch met wie je een duurzame relatie wil aangaan (Buss, 1993; Miller, 2000). Dat is ook belangrijk voor je, want je kent jezelf genoeg om te weten dat je loyaal bent. Dat betekent dat je welbewust iemand zoekt met sterke morele overtuigingen en waar je van op aan kunt. Maar ambitie is voor jou ook belangrijk, dus ook je partner moet ambitieus zijn. Tegelijk wil je ook aan je familie en vrienden tijd besteden.

Ambitie

Je kracht maar tegelijk je zwakte is dat je ambitieus bent. Het is je kracht omdat je bereid bent veel tijd, moeite en energie in zowel je opleiding als je werk te steken. Maar als blijkt dat al je energie in rook opgaat omdat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, ben je zwaar teleurgesteld. Maar dan komt je ambitie te hulp en, in plaats van bij de pakken neer te zitten, pak je de draad weer op en neemt een volgende stap. Toch is je ambitie je niet alles waard – je hebt genoeg werkelijkheidszin om te bedenken dat er grenzen zijn. Bovendien is je relatie met je partner en je kinderen je veel waard, dus kun je daar meer tijd aan besteden.

© 2009/2020, Simons & Waldorp