DE EMPATHISCH-INTELLIGENTE VROUW

Ambitie

Je bent een opmerkelijk intelligente, creatieve en innovatieve vrouw. Je kracht is dat je graag spreekt en schrijft, zowel veel als deskundig en gedecideerd. Je maakt dan ook snel een analyse van een situatie en legt makkelijk verbanden. Je cognitief-systematische vaardigheden zorgen er voor dat je beschikt over grote capaciteiten op het gebied van sociale en emotionele intelligentie (Baron-Cohen, 2005). Ook begrijp je een ongekend goed waarom en hoe vrouwen en mannen reageren, ook in de liefde. Je zwakte is dat je creativiteit en belangstelling zodanig zijn ontwikkeld dat je moet oppassen niet continu door iets nieuws te worden afgeleid als je met een specifiek onderwerp bezig bent. Bij de les blijven vereist bij jou een hoge mate van aandacht en concentratie. Toch pas je niet in een strak georganiseerde organisatie – liever werk je in je eigen tempo en op de momenten die jou het beste uitkomen.

Opleiding en werk

Je kracht is dat een dergelijk uitgebreid gamma aan interessante eigenschappen maakt dat je een brede keus hebt in het soort opleiding dat je wil volgen. Het accent van je opleiding zal in de richting van een Alfa- of een Gamma-opleiding gaan. Daar liggen kansen in bijvoorbeeld geschiedenis, taal en psychologie want cijfers en alles dat daarmee samenhangt boeit je niet. En een wetenschappelijk opleiding kun je makkelijk aan (Baron-Cohen, 2005).

Uiterlijk

Je uiterlijk is op een opmerkelijke manier interessant. Je draagt bij voorkeur zwart, eventueel afgezet met wit. Het is altijd stijlvol en zelden of nooit uitdagend – eerder verhullend. Toch doe je niet je best de contouren van je lichaam te verbergen. Je bent gezond dankzij je rigide en gezonde dieet waarin vis, eieren, groente en fruit de hoofdrol hebben. Ook train je regelmatig – niet in een groepje maar liever alleen, thuis of op de sportschool. Felle kleuren of aquarel zijn niet jouw ding. Je bent geen volger van de modetrends – je stelt je eigen garderobe samen. Ook make-up is niet aan jou besteedt. Je gebruikt geen lipstick of rouge en al helemaal geen foundation. En hoewel je dat niet laat blijken en ondanks de vele complimenten, blijf je ernstig aan je eigen aantrekkelijkheid twijfelen.

Relaties en empathie

Je hebt het vermogen – maar ook de behoefte – je in de gevoelens van anderen in te leven. Niet iedereen natuurlijk, maar vooral die mensen die bij je komen om hulp of advies en waar je je mee verbonden voelt. Je hebt dan ook gevoelsmatig een goed idee waarom de ander tijdelijk of permanent een moeilijke periode doormaakt. Als vrouw, die sowieso een groter sociaal gevoel heeft dan (de meeste) mannen, heb je de neiging je die problemen aan te trekken: je verplaatst je gevoelsmatig in de beleving van de ander. Je zwakte is dat daar juist een addertje onder het gras zit: je holt jezelf soms voorbij om de ander te helpen waardoor je dreigt je eigen belangen uit het oog te verliezen! Dan komt je analytische, cognitieve eigenschap van je profiel om de hoek kijken: je twijfelt of de ander wel oprecht is. Je zwakte is dat je vaak loopt te tobben over je eigen kwaliteiten.

Je houdt niet van grote gezelschappen. Juist in een grote groep voel je je een vreemde eend in de bijt. Dat is de reden dat je slechts een kleine kring vrienden hebt – en dan bij voorkeur mannen. De sterkte is dat je als vrouw een goed beeld hebt van andere vrouwen en je daarbij evenmin op je gemak voelt. Liever ben je one of the guys  waar je kunt praten over voor jou interessante onderwerpen. Maar terwijl de meeste mannen geïntrigeerd zijn door je vrouw-zijn en je cognitieve eigenschappen, voelen ze zich toch ook niet helemaal op hun gemak. Vaak zullen ze moeite hebben je te benaderen, ook al omdat je niet makkelijk laat zien wat je van hem vindt.

Ontspanning

Je gaat graag naar een museum, een galerie of een concert. Maar ieder evenement moet wel iets bijzonders hebben – anders ben je niet geïnteresseerd. Hoewel je Scrabble nog wel aardig vindt, zijn wat jou betreft de meeste spelletjes zonde van de tijd en vervelend. Liever lees je literatuur of non-fictie of bezoekt een filmhuis voor een bijzondere film. Maar voor jou is werk vaak ook heel ontspannend, zodat je ook menig weekend achter je computer wordt aangetroffen.

© 2009/2020, Simons & Waldorp