DE EMPATHISCH-IMPULSIEVE MAN

Ambitie

Je kracht ligt in je empathie (Baron-Cohen, 2005). Je voelt uitstekend aan wat anderen voelen, willen en wensen. Dat is tegelijk een nadeel omdat je geneigd bent impulsief te handelen en te besluiten (Strack & Deutsch, 2004). Daardoor loop je nogal eens risico’s die je later betreurt. Je neemt je dan ook steevast voor de volgende keer het anders aan te pakken – helaas lukt dat maar zelden. Die impulsiviteit overvalt je ook als je iets moois of leuks tegenkomt – je bent dan geneigd het meteen aan te schaffen (Sundie et al., 2010). Ook heb je de neiging je impulsief in nieuwe avonturen en projecten te storten. Op die manier raak je door je impulsiviteit nog wel eens in de problemen.

Opleiding en werk

Je bent gepassioneerd en artistiek. In je werkzaamheden kan dat een voordeel zijn. Je interesseert je en hebt een goede kijk op mensen dus misschien wil je wel een kant op waarbij je mensen kunt helpen zoals met psychologie of een meer medische kant. Je toekomst kan ook in de richting van de muziek, beeldende kunst, literatuur, theater of de één of andere combinatie van deze kunstvormen (Miller, 2001). Je hebt zeker talent. Maar soms raak je ook de weg kwijt omdat er zo veel te kiezen valt en je impulsiviteit je hierbij voor de voeten loopt.

Relaties

Je vrijmoedige en impulsieve optreden is voor veel mensen je aantrekkelijkste eigenschap. Je beweegt je makkelijk in een sociale context en praat gepassioneerd over de onderwerpen die je interesseren (en dat zijn er nogal wat!). Tegelijk sta je open voor de input van anderen, je verdiept je er in – en dreigt er soms in te verdrinken. Want soms dreig je te struikelen over de belangen van anderen. Omdat je geneigd bent impulsief te handelen en te besluiten. Daardoor loop je nogal eens het risico met iemand een relatie aan te gaan zonder er goed over na te denken of te letten op haar of zijn reputatie. Dan hangt het ervan af of je (onbewust) een relatie op een korte of een lange termijn nastreeft (Buunk & Schaufeli, 1999). Vriendschappen kun je voor langere of kortere tijd sluiten. Je hebt gemerkt dat goede vriendschappen centraal staan in je sociale leven en de basis vormen van je tevredenheid en geluk (Lewis et al., 2015). Niet zelden leidt een vriendschap tot samenwerking, een coalitie of zelfs een huwelijk (Li & Kanazawa, 2016).

Ontspanning

Je bent vaak op pad, op zoek naar nieuwe, leuke gebeurtenissen waar je de mogelijkheid hebt nieuwe mensen te ontmoeten (Seyfarth & Cheney, 2012). Omdat je snel nieuwe vrienden maakt, beschik je over een uitgebreid adressenbestand zodat je goed op de hoogte blijft van waar interessante evenementen plaatsvinden.

Uiterlijk

Je uiterlijk speelt een rol van betekenis voor je. Je hebt zorgvuldig een zelfbeeld ontwikkeld om de manier te bepalen waarop je wil dat anderen je zien. Toch ben je vaak nog ontevreden over je eigen verschijning en probeert daar verbeteringen in aan te brengen (Frith & Gleeson, 2004). Je houdt van goede en mooie kleding, maar het mag niet te opzichtig zijn. Meer gedempte kleuren zoals zwart en grijs zijn je favorieten met soms een accent in een felle kleur. Mode speelt zeker een rol in je leven, maar je weegt zorgvuldig af wat past in je zelfbeeld (Sefcek et al., 2007).

© 2009/2020, Simons & Waldorp