DE EMPATHISCH-INTELLIGENTE MAN

Ambitie

Je hebt het vermogen je bijzonder goed in te leven in de gevoelens van anderen. Je hebt ook, dankzij je spiegelneuronen, het vermogen tot mindreading: je hebt een goed idee wat anderen willen en wensen. Dankzij je empatische vermogen heb je ook het beste van alle categorieën mannen goed inzicht in hoe vrouwen in elkaar zitten. Je sterkte is dat je begrijpend bent. Je bent nieuwsgierig, innovatief en blijft kalm in moeilijke omstandigheden. Je observeert graag mensen, je hebt veel belangstelling voor hun gedrag en situaties en neigt naar filosofische overpeinzingen.

Opleiding en werk

Je bent op zoek naar dat schijnbaar onbereikbare, ongrijpbare van wat je met je toekomst wil. Eén van je typische eigenschappen is dat je moeite hebt met hierarchische verhoudingen. Je fantasie en vasthoudendheid zijn tegelijk je sterkte en je zwakte. Je wervelende geest maakt je uitermate geschikt voor een creatief beroep in de literatuur, journalistiek, beeldende kunst of als componist. Je wil graag in één van deze beroepen excelleren, vooral als je in een omgeving bent opgegroeid waar je creativiteit werd gestimuleerd. Je innovatieve vermogen is ook je kracht in het bedenken van nieuwe oplossingen voor problemen waar anderen mee worstelen. Dat gegeven, plus je hekel aan hierarchische verhoudingen, maakt je geschikt om bijvoorbeeld één van je (vele) ideeën te gebruiken om een eigen bedrijfje op te zetten. Zo heb je vele ideeën die allemaal een antwoord lijken op oude problemen. Je zwakte is dan dat heel veel van die nieuwe ideeën niet uit de verf komen: voor jou is het vaak voldoende dat je de oplossing op de achterkant van een bierviltje hebt opgeschreven. En dan verslapt je aandacht en richt je je op een nieuw probleem. Bovendien ben je in wezen niet geïnteresseerd in geld of wat conspicious consumption wordt genoemd: snelle dure auto’s, dure kleding en accessoires, een superduur huis en een onbetaalbare kunstcollectie (Sundie et al., 2010). Dat is dan ook één van de redenen dat, als je mensen ontmoet die je plan willen realiseren, je beter niet de CEO van het bedrijfje wordt: dat vergt andere skills en ambities.

Relaties

Je brein maakt van iedere situatie continu afwegingen op basis van een algoritme dat je kansen en bedreigingen in iedere situatie afweegt. In jouw geval is het natuurlijk een bijzonder groot voordeel dat je je zo goed kunt inleven in de gevoelens en wensen van anderen. Maar het heeft ook nadelen! Je zwakteis dat er een goede kans bestaat dat je je teveel laat meeslepen in je empathie. Daarmee geef je al snel een ander het voordeel van de twijfel in een bepaalde situatie. Empathie brengt immers ook het risico dat je je laat overspoelen door de verhalen over tegenslagen die een ander in zijn leven is tegengekomen. Daarmee ben je een sitting duckvoor degenen die misbruik van je willen maken. Je zwakte is dat je vaker mensen zult tegengekomen die gebruik maken van je empathische vermogen. Maar ook daar heb je meestal wel een oplossing voor – je kracht is immers dat je slim en innovatief bent. En dus bedenk je vaak een oplossing voor een probleem waar anderen hun tanden op stukbijten.

Voor wat betreft je romantische relaties, ben je zoals iedereen op zoek naar iemand die net zo is als jij. Het verschil is dat je niet rust voordat je deze soulmatehebt gevonden waar je gelukkig mee bent en je vermoedelijk de rest van je leven zult doorbrengen. De zwakte van een dergelijke queeste is dat, als je haar niet tegenkomt, een relatief polygaam leven zult leiden. Vrouwen vinden je aantrekkelijk omdat je ze begrijpt en open staat voor hun problemen. Er passeert dus menig avontuur, maar meestal zijn die niet van lange duur omdat je snel verveeld raakt.

Je hebt niet veel goede vrienden, misschien maar een stuk of 4 of 5. Maar deze vrienden zijn wel mensen die net zo in het leven staan als jij. Het zijn dan ook doorgaans vrienden voor het leven. Je hebt een hekel aan grote groepen mensen en ze zullen je niet vaak in het stadion bij een voetbalwedstrijd of een beer contestaantreffen (Baron-Cohen, 2005; Boutwell et al., 2017; Parkinson et al., 2018).

Kortom, je zult vermoedelijk niet rijk worden maar wel een inhoudelijk rijk en interessant leven leiden en er een paar zeer duurzame relaties aan overhouden. Veranderen doe je niet – dat doen we geen van allen. Maar je bent slim genoeg om je ervaringen te analyseren zodat je leert om (de meeste) valkuilen te vermijden.

© 2009/2020, Simons & Waldorp